Centonze, prémiový olivový olej
Extra panenský olivový olej v certifikované kvalitě BIO, kategorie superior, lisovaný šetrným procesem „za studena“ při teplotách do 27 stupňů Celsia, a to do 8 hodin od ukončení ruční sklizně. Olej tvoří pečlivé namíchaná směs odrůd Nocellara del Belice, Cerasuola a Biancolilla. Díky nízké teplotě zpracování obsahuje olej Centonze vysoké množství bioaktivních složek a enzymů.
Kyselost (acidita) oleje: 0,1 až 0,12 %
Obsah polyfenolů: 300 mg na 1 kg oleje
acidita a polyfenoly - ukazatele kvality
Acidita neboli česky kyselost je základním ukazatelem kvality panenských olivových olejů. Uvádí se v procentech a vyjadřuje podíl volných mastných kyselin na celkový objem oleje. Nemá vliv na chuť. Čím nižší kyselost, tím lépe.
Pro představu: extra panenský olivový olej nesmí přesáhnout hranici kyselosti 0,8 %. Tento produkt má kyselost 0,1 %.
Polyfenoly jsou silné antioxidanty, které mají pozitivní účinky na srdce, posilují hladiny protilátek proti oxidovanému LDL cholesterolu, čímž snižují riziko kornatění arterií (ateroskleroza). Dále mají pozitivní vliv na metabolický syndrom, snižují viscelární tuk, tlumí rakovinové bujení, snižují oxidační poškození ledvin, snižují množství zánětů atd.
Čím více miligramů polyfenolů na kilogram olivového oleje, tím lépe. Běžné oleje mají sotva 100 mg polyfenolů, tento produkt jich obsahuje trojnásobek!
riserva extra virgin olive oil
Extra panenský speciálně namíchaný olivový olej kategorie superior, lisovaný šetrným procesem „za studena“ při teplotách do 27 stupňů Celsia, a to do 8 hodin od ukončení ruční sklizně.
Olej tvoří pečlivé namíchaná směs odrůd Nocellara del Belice, Cerasuola a Biancolilla. Je pro charakteristická intenzivní zelená barva se zlatými odlesky, bohatá aromatická kompozice, středně intenzivní ovocná, plně zakulacená chuť, lehce kořeněná, s příjemným „koncem“ , nádechem po rajčatech a bylinkách. Díky skutečně nízkým teplotám zpracování, obsahuje olej Centonze vysoké množství bioaktivních složek a enzymů.
case di latomie - místo, kde se rodí nocellara del belice
Olivové háje se táhnou podél kopců západního pobřeží Sicílie, které se mírně svažují směrem ke křišťálově čistému moři a starověké řecké kolonii Selinunte, kde se po staletí olivovníky pěstují. Zde se nachází ekologická farma "Case di Latomie". Majitelem panství je rodina Centonze. Statek je zasazen do místa prosyceného historií „na každém kroku“ a pokrývá plně oplocenou plochu téměř 35 akrů.
Okouzlující scenérie staletých olivových a citrusových hájů se nachází mezi antickými lomy "Latomie" a starobylými zdmi kamenného oplocení "Conigliere" v krajině typické pro dlouhé relaxační procházky.
Pěstují se zde jen citrusové a olivové stromy, jejichž předností je šetrný a ohleduplný způsob pěstování a zpracování. Pěstování oliv doprovází dějiny lidu z Belice. První osídlení v této oblasti jsou v souvislosti se vznikem Selinunte, starověké kolonie Magna Grecia, která byla založena v sedmém století před naším letopočtem. Pěstování oleje se datuje do 5.století před naším letopočtem, kdy "Selinuntuni" pěstovali olivovníky a kolonizovali Valle del Belice.
ruční prořezávání a ruční sběr
Prořezávání se provádí ručně tradičním způsobem, který se dědí z generace na generaci. To nám umožňuje získat velké dužnaté olivy, které poskytují vysoce kvalitní olej. Nejlepší olivy se sklízejí ručně v měsících říjnu a listopadu, za studenta se lisují během 8 hodin na olej. Zvláštní povaha terénu a klimatu, staleté stromy, naše vášeň a láska k jejich růstu jsou důvody, proč jsou Centonze olivové oleje skutečným pokladem.
Ihned po ruční sklizni jsou olivy transportovány na zpracování v perforovaných boxech pro zajištění maximální kvality. Nejdříve jsou očištěny od prachu, větviček a listí, následně jsou šetrně opláchnuty studenou vodou a přeneseny na vibrační mřížky pro odstranění zbývajících nečistot.
Šetrné lisování „za studena“ s maximální teplotou do 27°C
Celý proces probíhá ve třech fázích:
1. Drcení
2. Sekání
3. Extrakce
Každá z těchto operací musí být prováděna velmi šetrně za nejlepších možných podmínek, s cílem podpořit maximální kvalitu oleje. V systému kontinuálního cyklu se drcení provádí tak, že se olivy přitisknou na perforované válce, následně se olivy rovnoměrně nakrájí, přičemž se dbá, aby teplota nikdy nepřekročila 27°C.
Pro lisování je využíván tzv. studený press systém, který umožňuje jemný stisk, takže opět nedochází k významnému nárůstu teplot.. Cílem je vyrobit olej s velmi vysokou hustotou, jasně zelenou barvou, s bylinným a kořeněným aroma a ovocnou chutí. Při získávání oleje nepoužíváme filtrování, při kterém je kvalita oleje výrazně ohrožena.
Olivové oleje Centonze patří k absolutní špičce v celosvětovém měřítku a každoročně se umisťují na nejpřednějších pozicích v rámci nejnáročnějších hodnocení. Výčet úspěchů je doslova nekonečný, proto uvádíme jen pro příklad umístění za rok 2014: Top Ten - "BIOFACH" (Nuremberg 14-02-2014) / Gourmet d'Argeant - "AVPA" (Paris 10-04-2014) / Gold Medal - "LA EVOO COMPETITION" (Los Angeles 14-04-2014) / Grande Olio - "SLOW FOOD" (Rome 04-05-2014).......
Balení: 0,5 l
Barva: jasně zelená
Upozornění: skladujte na tmavém, chladném a suchém místě.
Počet porcí v balení: 33 x 15 ml
|
100 ml
|
1 porce 15 ml
|
Energetická hodnota
|
3460 kJ/840 kcal
|
519 kJ/126 kcal
|
Tuky
|
93,33 g
|
14 g
|
z toho nasycené mastné kyseliny
|
14,67 g
|
2,2 g
|
Sacharidy
|
0 g
|
0 g
|
Bílkoviny
|
0 g
|
0 g
|
Sůl
|
0 g
|
0 g
|
Složení: 100% olivový olej.
Kód | Kód: 871 |
---|---|
Kategorie: | Potraviny |
Hmotnost: | 0.8 kg |
Obsah: | 500 ml |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.